Τελευταία Νέα
  1. Ολοκληρώθηκε το 10A Summer Camp 2024
  2. Πέμπτοι στην Ελλάδα οι Παίδες
  3. Νίκη απέναντι στον Πανσερραϊκό
  4. Νίκησε την Ιτέα η 10Academy στο Πανελλήνιο Παίδων
  5. Ήττα από τον Ολυμπιακό οι Παίδες

Όταν έφτασε η ώρα να καταγράψουμε τις βασικές αρχές της ομάδας μας, ένα κείμενο ήρθε στο νου μας και σ’ εκείνο ανατρέξαμε, διότι καθρεφτίζει τη φιλοσοφία της ομάδας μας.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Στα ομαδικά αυτά σπορ μαθαίνεις να’ σαι έτοιμος, να συγκρατιέσαι, να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, να θυσιάζεις τις ατομικές χαρές ή προτίμησες για τα συμφέροντα της ομάδας. Μαθαίνεις να προσαρμόζεις τις ιδιότητές σου στις ανάγκες του συνόλου, να εκμεταλλεύεσαι, όσο μπορείς, για τη νίκη τα ελαττώματα και τα προτερήματά σου. Με τη μέθοδο αυτή μονάχα μπορείς ν’ ασκηθείς για το μεγάλο παιχνίδι, αργότερα, της δημόσιας ζωής.

Για να φτάσεις στο υψηλό αυτό κορύφωμα της άσκησης, πρέπει καλά να ξέρεις τον εαυτό σου, να ξέρεις το διπλανό σου, να ξέρεις κι αλάκερη την ομάδα, όπου ανήκεις. Κι όχι μονάχα αυτό· να ξέρεις και την αντίπαλή σου ομάδα. Να μην την περιφρονάς, να τη σπουδάζεις με αμεροληψία και σέβας, να ξέρεις καλά τις αρετές και τις δυνάμεις της, για να οργανώσεις ανάλογα και συ τις αρετές και τις δυνάμεις και να μη χάσεις το παιχνίδι. Κι ακόμα τούτο το σημαντικότατο, που αποτελεί το πιο κρυφό, το πιο πανανθρώπινο τέρμα του παιχνιδιού: να ξέρεις πως κι η αντίθετη ομάδα στο βάθος δεν είναι αντίμαχη, συνεργάζεται μαζί σου, γιατί χωρίς αυτή δε θα υπήρχε παιχνίδι.

Ό,τι αγνότατα ηθικό μπορεί να μας μάθει το παιχνίδι είναι τούτο: Ο ανώτατος σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι η νίκη παρά πώς, από ποιους δρόμους, με ποιαν προπόνηση, με τί πειθαρχία, ακολουθώντας αυστηρά τους νόμους του παιχνιδιού, να μάχεσαι για τη νίκη. […] Η ζωή είναι παιχνίδι σαν το τένις, σαν το γκολφ. Δεν παίζεις μόνος σου, παίζεις με άλλους. Έχεις ευθύνη απέναντι σε όλους τους συντρόφους σου, όλοι σου οι σύντροφοι έχουν ευθύνη απέναντι σου. Άτομο και ομάδα είναι ένα.

Το παιχνίδι έχει νόμους· όποιος θέλει να παίζει, οφείλει να ξέρει τους νόμους αυτούς και να τους σέβεται. Αν δεν ξέρει τους νόμους ή αν δε θέλει να τους σέβεται, δεν είναι άξιος να λάβει μέρος στο παιχνίδι. Μέσα στον κύκλο που χαράζουν οι νόμοι είναι απόλυτα λεύτερος· κανένας, μήτε ο βασιλιάς, δεν έχει δικαίωμα να επέμβει. Μπορεί οι νόμοι αυτοί να’ ναι παλιωμένοι ή στραβοί ή αυθαίρετοι· δεν έχει σημασία· το σπουδαίο είναι, κι αυτό γυμνάζει την ψυχή του ανθρώπου, να τους υπακούς. Δεν πρέπει να ντρέπεσαι πως νικήθηκες· πρέπει να ντρέπεσαι μονάχα όταν έπαιξες κακά και γι’ αυτό νικήθηκες· ή —κι αυτό είναι το χειρότερο— πρέπει να ντρέπεσαι όταν νίκησες παίζοντας κακά ή άτιμα.

Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957) | Ταξιδεύοντας: Αγγλία

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ο αθλητής Νίκος Χατζηβρέττας, μετά τη λήξη της μπασκετικής του καριέρας, αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική σε αναπτυξιακές ηλικίες. Το 2015 με δική του πρωτοβουλία ενώθηκαν δύο ομάδες του Ευόσμου, η Δόξα Ελπίδος και ο Κρόνος, και έτσι γεννήθηκε η ΔΕΚΑ (10Α) στον τόπο που ο Νίκος Χατζηβρέττας ανδρώθηκε και νιώθει ότι οφείλει…

Τον πρώτο χρόνο λειτούργησαν τα τμήματα μπάσκετ, ενώ τον δεύτερο, η Ακαδημία μεγάλωσε υποδεχόμενη το τμήμα του βόλεϊ, με μπροστάρη την προπονήτρια Μαρία Γαβαλά. Η προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξέλιξη της ακαδημίας είναι διαρκής, προκειμένου όλοι να νιώθουμε το γήπεδο σαν το δεύτερο σπίτι μας!

Ο ΝΕΟΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Σεπτέμβριο του 2017 παραδίδονται για χρήση οι νέες εγκαταστάσεις της Ακαδημίας ΔΕΚΑ. Σε οικόπεδο εμβαδού 1279,06 τμ, επί των οδών Βοσπόρου & Χρύσσου Κελέκη (πεζόδρομος), του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, προγραμματίζεται η ανέγερση ισόγειου ιδιωτικού προπονητηρίου-γυμναστηρίου κάλυψης 639,29 τμ, συνολικού εμβαδού 796,00 τμ και όγκου 6054,50 κμ. Το γωνιακό οικόπεδο βρίσκεται στην επέκταση του Δήμου, σε αραιοδομημένο περιβάλλον γενικής κατοικίας που τώρα διαμορφώνεται.

Το ισόγειο προπονητήριο ύψους 8,00 μ (συν 1,60 μ στέγη), έχει επιφάνεια ισόγειου χώρου 639,29 τμ και περιλαμβάνει χώρο άθλησης, είσοδο, WC κοινού, δύο χώρους αποδυτηρίων και αποθήκη. Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου διαμορφώνεται ένα πατάρι εμβαδού 59,67 τμ που φιλοξενεί το κυλικείο και ένα άλλο, εμβαδού 97,04 τμ για τα γραφεία του γυμναστηρίου. Το κτίριο δεν διαθέτει υπόγεια στάθμη, ενώ ο υπαίθριος χώρος περιλαμβάνει τις υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης, και την απαιτούμενη φύτευση και δενδροφύτευση.

Στην κατασκευή, ειδικά για τα ΑΜΕΑ, εξασφαλίζεται η δυνατότητα αυτόνομης και ασφαλούς προσπέλασης του κτιρίου και η εξυπηρέτησή τους με προσβάσιμες οριζόντιες οδεύσεις, που αρχίζουν από τη στάθμη του πεζοδρομίου και φτάνουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κτιρίου. Οι εγκαταστάσεις μας σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Ηρώ Κωστοπούλου και Μαρίας Μακρή, ενώ τις όλες κατασκευές ανέλαβε η εταιρεία BUILD+.

10a-small-logo_05