Στην παραχώρηση μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης προέβη ο ιδρυτής του συλλόγου μας Νίκος Χατζηβρέττας με αφορμή το περιστατικό της αποχώρησης της ομάδος του Ολυμπιακού από τον ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Ο κ.Χατζηβρέττας σχολίασε μεταξύ άλλων την ανάγκη για αλλαγή στο «οικοδόμημα» του ελληνικού μπάσκετ, καθώς και με ποιους τρόπους μπορεί αυτή να επιτευχθεί, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης σωστής νοοτροπίας με κεντρικό άξονα την αγάπη και το σεβασμό προς το άθλημα. Αναλυτικά τα όσα είπε ο ιδρυτής της 10Academy:

«ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ»

-Νίκο, πως βλέπουν τα δικά σου μάτια όλα όσα συνέβησαν στον ημιτελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός;

ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ: «Κανένας δεν χαίρεται για αυτήν την κατάσταση, όλοι είναι προβληματισμένοι και στενοχωρημένοι, πιστεύω. Ειδικά αυτοί που αγαπούν το παιχνίδι, το άθλημα. Εμείς το μπάσκετ αγαπάμε και αυτό υπηρετούμε και πιστεύω ότι η δήλωση του προπονητή του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο, αντικατοπτρίζει κάθε άνθρωπο, είτε είναι προπονητής είτε παίκτης είτε φίλαθλος που αγαπά το παιχνίδι. Αναφέρομαι στη δήλωσή του πως “πρέπει πάνω απ’ όλα να σεβόμαστε το παιχνίδι, γιατί αυτό υπηρετούμε”. Είναι το πιο σωστό σχόλιο που έχω ακούσει. Πάνω απ’ όλα πρέπει να σεβόμαστε το παιχνίδι και το παιχνίδι έχει κανόνες. Κάποιοι μπορεί στο παιχνίδι να αδικηθούν ή να νιώθουν αδικημένοι, αλλά δεν πρέπει να το αφήσουν αυτό να βγει εις βάρος του παιχνιδιού».

-Θεωρείς ότι αδικήθηκε ο Ολυμπιακός ή όχι;

ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ: «Χάνουμε το νόημα. Το νόημα δεν είναι αυτό. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Επαναλαμβάνω πως πρέπει να σεβαστούμε πάνω απ’ όλα το παιχνίδι. Αν αισθάνονται προβληματισμένες κάποιες ομάδες, δεν μπορούν να το εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο».

«ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΟΣΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ»

-Πως σχολιάζεις τη σεξιστική κίνηση να αφήσει ένα κόκκινο γυναικείο εσώρουχο στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, το “Silver Alert” στον επίσημο λογαριασμό Twitter της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τις υπόλοιπες αναρτήσεις;

ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ: «Για να μη λέμε μόνο για την αποχώρηση του Ολυμπιακού, πιστεύω πως και η αντίδραση του Παναθηναϊκού ήταν λάθος. Πρέπει να έχουμε όλοι σεβασμό. Όλο αυτά που ακολούθησαν από τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού δεν τιμούν το άθλημα».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ… ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!»

«ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ, ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ»

-Θεωρείς πως είναι μια κάποια… λύση να διευθύνουν ξένοι διαιτητές τα ντέρμπι «αιωνίων» στην Ελλάδα, όπως απαιτεί πλέον ο Ολυμπιακός;

ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ: «Εγώ θα πω τη γνώμη μου. Δεν ξέρω τι γίνεται σε κάθε ομάδα ή τι έχει ο καθένας στο μυαλό του ή τι νιώθει. Στο μπάσκετ πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα από την αρχή. Ο Ολυμπιακός είναι Ολυμπιακός! Μια πολύ μεγάλη ομάδα! Όπως και ο Παναθηναϊκός! Κρατούν το ελληνικό μπάσκετ σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο στη χώρα μας, με τις ομάδες που έχουν, την πορεία που ακολουθούν στην Ευρώπη και χάρη και στα χρήματα που διαθέτουν οι διοικήσεις τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, αυτοί να δείξουν το παράδειγμα και το δρόμο. Προσμένω, λοιπόν, αντιδράσεις από αυτούς που θα αλλάξουν κάτι προς το καλύτερο, όχι προς το χειρότερο. Πρέπει αυτοί να δείξουν και το δρόμο, ώστε στο ελληνικό μπάσκετ να αλλάξουν τα πράγματα. Να έχουν την ψυχραιμία και την ωριμότητα να τα αλλάξουν, γιατί μπορούν! Αφού διαφημίζουν το μπάσκετ με το υψηλό αγωνιστικό τους επίπεδο, πρέπει να κάνουν το ίδιο και εξωαγωνιστικά! Μαλώνουν μεταξύ τους χωρίς λόγο δηλαδή, ενώ θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να αναβαθμίσουν το ίδιο το άθλημα. Αν αυτοί οι δύο ήταν “συμπαίκτες” με κοινό στόχο να αναβαθμίσουν το άθλημα, θα έκαναν θαύματα. Και πρέπει να αλλάξουν πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ από το… κεφάλι! Το γνωρίζουμε όλοι, αν και δεν το λέμε! Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα για να μπει μια νέα πνοή στο παιχνίδι, στην οργάνωση. Μιλάω και για την Ομοσπονδία και για όλα! Νομίζω, όμως, πως μόνο αυτές οι δύο ομάδες, μπαίνοντας ως συμπαίκτες στο παιχνίδι, μπορούν να φέρουν την αλλαγή! Αν είναι αντίπαλοι και τρώγονται, όλα θα μένουν στάσιμα, όλα θα μένουν ίδια! Ας ενωθούν για να οργανώσουν μια καλύτερη Λίγκα, μια καλύτερη Ομοσπονδία! Με το να μαλώνουν αυτοί, κερδίζουν όλοι οι άλλοι!».

-Πόσο αισιόδοξος είσαι πως τα λόγια σου… θα πιάσουν τόπο;

ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ: «Νομίζω ότι αυτά που είπα είναι λογικά και πως κάθε σκεπτόμενος φίλαθλος που αγαπάει το άθλημα, κι εμείς που το έχουμε παίξει το αγαπάμε πολύ, αυτό θα σκεφτεί. Δεν μπορεί δύο ομάδες, που είναι οι δύο πιο σημαντικές στη χώρα, να φέρονται με αυτόν τον τρόπο. Να ενωθούν, λοιπόν, με στόχο να κάνουν καλύτερα όσα περιβάλλουν το αγωνιστικό μέρος, ώστε να γίνει και πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πρωτάθλημα και αυτοί να γεμίζουν τα γήπεδά τους και να έχουν και περισσότερα έσοδα».

 

Πηγή: Χατζηβρέττας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:«Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ… από το κεφάλι»