Αυτή τη φορά το θεματικό κέντρο της λίστας επέλεξα να κινείται γύρω από δύο άξονες, ο πρώτος εκ των οποίων είναι το σχολείο και ό,τι συνδέεται με αυτό!

Το σχολείο φέτος λειτουργεί με περίεργους ρυθμούς και δεν είναι το ίδιο οικείο και ξέγνοιαστο σε σχέση με πριν, λόγω- γκουχου, γουχου- κόβιντ. Αξίζει έτσι να τιμηθεί ο σχολικός κόσμος με κάποια κινηματογραφικά διαμαντάκια

Απολαύστε!

1.The Perks of Being Wallflower

Μία από τις πλέον κλασσικές ταινίες “coming of age” και νομίζω ότι της αξίζει η αναγνώριση. Πρόκειται για μια πολύ συναισθηματικά πλούσια ταινία, που αγκαλιάζει το μούδιασμα και την αμηχανία για ένα νέο σχολικό περιβάλλον (στην ταινία το Λύκειο), τον όμορφο , περίπλοκο σχολικό έρωτα, την αναζήτηση της σεξουαλικότητας και τη μοναξιά. Μα στο προσκήνιο είναι η αναζήτηση μιας ευρύτερης οικογένειας, ενός μέρους για να ανήκουμε, να νιώθουμε καλά. Μια ιστορία για τις στιγμές αφόρητης λύπης και σύγχυσης και αυτές της απερίγραπτης απελευθέρωσης και απεραντοσύνης. Και David Bowie για άλλη μια φορά.

Netflix

2.Rushmore

Ο Wes Anderson πριν γίνει ο Wes Anderson ήταν πάλι ο Wes Anderson. Η δεύτερη ταινία του εμφανίζει χωρίς να κάνει κτήμα τα Wesandersonικά μοτίβα. Ένας μαθητής που φέρεται σαν κουφιοκέφαλος σοβαρός μεγάλος, μεγάλοι που δεν μπορούν να κρύψουν πόσο ανιαροί και παιδικοί είναι, ένας όμιλος μελισσοκομίας, γενικά πολλοί όμιλοι, μια παράσταση, ένα ενυδρείο, ένα αλλόκοτο ερωτικό τρίγωνο και πάνω από όλα η ηθική αξία του Wes, αυτή η παραδοχή ότι όλοι – ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής και ό,τι μας κάνει όποιους είμαστε – κουβαλάμε έμφυτα αυτό το περίεργο, το παράλογο, το θλιβερά αστείο, που μας κάνει ανθρώπους. Εδώ ο Wes κάνει μια κωμωδία για το σχολείο και την

μαθησιακή κοινότητα, ενώ παράλληλα φέρνει στη φόρα ό,τι τον έκανε τόσο αγαπητό στο μέλλον. Σαν ένας μαθητής να κάνει μια ταινία για έναν μαθητή. Και ναι, μαζί με το «Space Jam», αποτελεί μια ακόμη ταινία που Μπιλ Μάρει που μας δείχνει τις μπασκετικές του ικανότητες. Δείτε το, cause…I saved Latin, what did you ever do?

online

3.Breakfast Club

Το καρα80’ς των 80’ς, το B.Club είναι ένα κοινωνικό πείραμα που αποτελεί ένα δυνατό χαστούκι σε όλα τα κοινωνικά και ταξικά στερεότυπα που εμφανίζονται στο σχολείο. Έχουμε το φυτό, τον αθλητή, την πριγκίπισσα, τον αλήτη και το φρικιό. Έτσι τους λέγαμε και έτσι τους λέμε. Τους βάζουμε σε κατηγορίες, τους ομαδοποιούμε, γίνονται άλλοι, σχεδόν ξένοι μεταξύ τους. Ώσπου βρίσκονται όλοι κλεισμένοι σε μια σχολική αίθουσα ως τιμωρία και ίσως τελικά αυτά που μας ενώνουν να νικούν τα στερεότυπα που μας χωρίζουν…

Netflix

4.Only Yesterday

Μια νοσταλγία , μια γλυκόπικρη σχολική μέρα, ένα χτυποκάρδι, ένα ταξίδι, δύο κόκκινα παιδικά μάγουλα, μια ανάμνηση, που όσo και να προσπαθούμε, δε λέει να μας αποχωριστεί η άτιμη ή μάλλον δεν την αφήνουμε εμείς… μια όμορφη, χιλιόμορφη ταινία για εκεί που ήμασταν, εδώ που είμαστε και εκεί που τελικά επιλέγουμε να πάμε…

Netflix

61Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ…ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης μας συνεχίζει την μακροχρόνια παράδοση του, αυτή την φορά όμως το σινεμά έρχεται σε εμάς, προφανώς λόγω των συνθηκών . Πλήθος ελληνικών και ξένων ταινιών, πρωτόγνωρα αφιερώματα, επαναστατικά κοινωνικά δράματα, νυχτερινές απολαύσεις τρόμου και χιούμορ, σύγχρονο “Greek weird wave”, γλυκές, απλές, όμορφες ταινίες, αυτές που μας φτιάχνουν τη διάθεση, ως απόδραση από τη βοή και τη μονοτονία της καθημερινότητας, που τώρα μας έχει κάνει όλο και πιο κλειστοφοβικούς. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Πέμπτη που μας πέρασε και θα είναι ενεργό ως και την Κυριακή που μας έρχεται (15 Νοέμβρη).

Για να παρακολουθήσετε τις ταινίες, πηγαίνετε στο filmfestival.gr και ύστερα κάντε κλικ στο κίτρινο κουτάκι πάνω που λέει « ONLINE ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». Εκεί υπάρχουν όλες οι ταινίες καθώς και η ημέρα που παίζονται. Το εισιτήριο για μια ταινία είναι 3 ευρώ και μπορείτε να αγοράσετε οποιαδήποτε στιγμή όποια ταινία σας ενδιαφέρει, αλλά σχεδόν κάθε ταινία προβάλλεται για μια μόνο συγκεκριμένη μέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το άλλο πρωί. Αγοράζετε την ταινία, πατάτε PLAY NOW τη συγκεκριμένη μέρα και… απολαύστε!

Και αν δεν καταλάβατε τίποτα από τα παραπάνω, στο filmfestival.gr, μπορείτε να κάνετε ότι ερώτησeiς θέλετε στους εθελοντές!
https://www.filmfestival.gr/el/
https://online.filmfestival.gr/

Και μάλλον αναρωτιέστε «Γιατί το vol.1 στον τίτλο»

Η απάντηση… την άλλη εβδομάδα

Μέχρι τότε, καθίστε στο σπίτι και ταξιδέψτε με μέσο το σινεμά… Καλά ταξίδια και τα ξαναλέμε!